Minus-, nul-, og plusaktiviteter: om energiforvaltning og belastning
Vi er alle født med evnen til at kunne samle energi, som vi har brug for, ved blandt andet at slappe af og sove.
Når vi som mennesker er overbelastede over en længere periode, er vores energiforvaltning og evne til at lade op, forringet. Belastning har en voldsomt forstyrrende effekt på blandt andet søvn og hvile, hvilket igen påvirker vores psykiske trivsel, madindtag og motion – og vi befinder os i en negativ spiral.
Når vi er belastede, er energi ofte en mangelvare, hvilket bevirker, vi har brug for at kunne ”økonomisere” med den (mindre) mængde energi, vi har til rådighed.
Måske kan du have glæde af at lave en grov skitsering af dine aktiviteter?
Du kan arbejde med 3 forskellige former for aktiviteter i forhold til din energiressource:
Minusaktiviteter
Det er de aktiviteter, du ikke har lyst til at udføre. De kræver en del energi både før, under og efter udførelsen. Det er aktiviteter, som du generelt opfatter, som negative, fordi de rummer noget, du ikke har lyst til, frygter eller bare ikke orker.
Måske får du det svært bare ved tanken om dem – og mens du er i aktiviteten, er du på overarbejde. Når du kommer hjem eller er færdig med aktiviteten, er du helt energiforladt og bruger fortsat kræfter på at bebrejde dig selv, din måde at være på eller andres måde at være overfor dig i situationen.
Det er naturligvis forskelligt, hvad vi oplever, minusaktiviteter er og det kan også ændre sig f.eks. fra dag til dag eller måske er der nogle minusaktiviteter, som er blevet mere permanente for dig?
Nulaktiviteter
Det er de aktiviteter, som du ikke har lyst til at lave, men du godt ved, må laves, og du har det godt, når du har fået dem gjort.
De kræver, du bruger noget energi på udførelsen, men du får energi igen bagefter, fordi du bliver tilfreds med dig selv, over at have fået det gjort. Du giver energi og får energi – dermed nul.
Det er ofte aktiviteter, der er pligtopgaver og ikke synderlig krævende – men måske kedelige eller også kalder de på, når én er løst, føler du at flere skal løses efterfølgende. De giver dig en følelse af normalitet og det at have et rimeligt funktionsniveau.
Ved du, hvilke aktiviteter, der er nulaktiviteter for dig?
Plusaktiviteter
Det er de aktiviteter, du har lyst til. Du glæder dig til dem og nyder at være i dem. Og du har det rigtig godt bagefter. De fylder dig med glæde, mening, motivation, tilfredshed – og giver dig ny energi.
Den energi, du investerer på at orke aktiviteten, bliver kompenseret, med den energi, du får af din gode fornemmelse undervejs og bagefter, som giver dig overskud af energi.
Plusaktiviteterne er ofte de første, vi sorterer fra, når vi er i energiunderskud, fordi vi kan opleve dem som værende en luksus. Og det giver næsten sig selv, at det er en skidt prioritering.
Kender du dine plusaktiviteter – som giver dig overskud?
Når jeg beskriver, disse tre forskellige aktiviteter i relation til vores energiressource og sammenhæng med belastning, er det for at give dig en model for, hvordan du kan arbejde mere bevidst med de aktiviteter, du har i løbet af en dag – og have et skærpet fokus på din prioritering.
Dette skrevet med indlevelse, for vi kan selvfølgelig ikke blot fylde vores dag op med nul -og plusaktiviteter og springe minusaktiviteterne over. Men… vi kan og skal have et fokus på, de aktiviteter vi udfører i sammenhæng med vores energi, så vi i højere grad kan overskue og fungere i vores liv, fordi vi er mere bevidste omkring, hvordan vi kan balancere vores energiressourcer.
Du kan starte i dag – og give din hverdag et tjek i forhold til minus-, nul- og plusaktiviteter. Måske ved du det allerede – og måske bliver du alligevel overrasket.
God fornøjelse.
Psykoterapeut MPF Sanne Grothe