Ufrivilligt skolefravær
Specialiseret viden og indsats mod ufrivillig skolefravær og mistrivsel hos børn og unge
Er jeres barn begyndt at vise tegn på bekymrende skolefravær, har svært ved at opretholde en skoledag eller er helt hjemme fra skole? Så læs med her.
Behandlingen i mod ufrivilligt skolefravær og mistrivsel hos Sanne Grothe er dybt fagligt funderet – og I vil blive mødt med støtte, indsigt og forståelse. Igennem vores arbejde vil I blive mere opmærksomme på:
- Hvad ufrivilligt skolefravær handler om i jeres unikke situation
- Hvordan I kan arbejde med jeres situation og støtte jeres barn
- Hvordan jeres barn kan støttes tilbage i skole igen – eller videre i et nyt skoletilbud
Hos Sanne Grothe tilbyder vi individuelt tilpassede forløb, der tager udgangspunkt i netop jeres situation med ufrivilligt skolefravær. I vil møde en systematik og viden, som giver nyt håb.
Generelt om ufrivilligt skolefravær
“Vi forstår ufrivilligt skolefravær som et symptom på en længere varende overbelastning grundet de systemer, barnet deltager i, hvor barnet ikke kan opretholde et fremmøde eller deltage med et alderssvarende funktionsniveau. Dette både i en skole-, social og familiærkontekst. Barnet udvikler derfor uhensigtsmæssige undgåelsesstrategier for at beskytte sig selv. Det er aldrig barnets skyld, men en overlevelsesstrategi”
Husk!
- Det er aldrig barnets ansvar
- Aftaler og tiltag skal altid etableres sammen med barnet
- Samarbejde imellem skole, forældre og barn er en vigtig forudsætning
- Sæt altid tilpasse krav og lav tiltag med udgangspunkt i barnets funktionsniveau
Ufrivilligt skolefravær og et barn i mistrivsel er noget af det mest belastende, vi kan opleve som forældre. Det er et komplekst område, hvor vi hurtigt skal have sat en indsats i gang.
Ufrivilligt skolefravær – vær opmærksom på de første tegn hos jeres barn
Tidlige tegn i hverdagen
- Står i baggrunden eller på kanten af fællesskabet
- Udviser stor tilbageholdenhed og er afventende
- Reduceret energi
- Maskering
- Vanskelig følelsesmæssig regulering
- Somatiske symptomer
- Sensoriske udfordringer
- Begyndende kravundgående adfærd
- Begyndende undgåelses adfærd
- Regrediering
Psykiske og adfærdsmæssige symptomer
- Ulyst
- Træthed
- Irritabilitet/vrede
- Hukommelsesbesvær/koncentrationsbesvær
- Angst
- Nedsat humoristisk sans
- Tristhed/depression
- Ustabil døgnrytme
- Uengageret/ubeslutsomhed
- Øget brug stimulanser – skærm, fødevarer mm.
TEORETISK GRUNDLAG:
Det teoretiske udgangspunkt for arbejdet med ufrivilligt skolefravær tager sit afsæt i teoretiske retninger, hvor vi arbejder med målrettede behandlings- og interventionstiltag, som skaber restitution, udvikling og mestring af egen livssituation.
Systemisk tænkning
Systemisk tænkning fokuserer på forståelsen af barnet/den unge i relation til sig selv og i relation til sine omgivelser. Med udgangspunkt i den systemiske tænkning sættes der fokus på relationer, mønstre og sammenhænge i familiesystemet, samfund og skole.
- I den systemiske tænkning arbejder vi alle ud fra en helhedsorienteret forståelse, som betyder, det aldrig er det enkelte barns/unges ansvar alene at udvise resilient adfærd.
- I arbejdet med barnet/den unge og familien forpligter vi os hos Sanne Grothe til at samtale på en måde, der åbner nye muligheder og skaber ny udvikling for alle implicerede i et skolefraværsforløb.
Neuroaffektiv udviklingspsykologi
Neuroaffektiv udviklingspsykologi danner bro mellem den nyeste hjerneforskning, tilknytningsteori og udviklingspsykologien.
Det betyder, vi er optagede af tilknytningsrelationers betydning for barnets og den unges følelsesmæssige og adfærdsmæssige udvikling. Vi ser tilknytningsrelationer som et bredt begreb, og fokuserer på alle de tilknytningsmæssige relationer barnet/den unge møder i familien, skolen, med venner mm.
Den neuroaffektive tilgang arbejder ud fra en viden om, at hjernen er tredelt i det autonome system (kropssansningerne), det limbiske system (følelserne) og det kognitive system (tænkningen). Ved at arbejde med alle disse systemer i en følelsesmæssig afstemt proces, hvor ”mødeøjeblikke” er det bærende element, vil der ske en integration af disse, samt en udvidelse af de neurale netværk i hjernen.
- I skolefraværsforløbene er det helt grundlæggende at arbejde målrettet på reparation af tilknytningsrelationer samt styrke affektregulering og restitutionsprocesser.
Kognitiv psykologi
- I den kognitive tilgang fokuseres der på, hvordan tænkning påvirker og hænger sammen med følelser, handlinger og kropsreaktioner.
I forhold til skolefraværsforløbene arbejder vi på at ændre uhensigtsmæssige tankemønstre hen imod alternative tankemønstre. Et grundlæggende princip er at søge at forandre tænkningen, så den bliver mindre begrænsende, selvundertrykkende, angstfremkaldende og mere selvunderstøttende, nuanceret og mentaliserende.
- Den kognitive tilgang giver en mere systematiseret og konkret indgang til arbejdet med egen proces, hvor vi er karavaneførere og inddrager værktøjer som understøttende faktorer i udviklingsprocessen.
Sanne Grothe
Psykoterapeut MPF og specialist i ufrivilligt skolefravær
Spørgsmål?
Så hjælper jeg gerne.
Du er velkommen til at kontakte mig, hvis du har spørgsmål vedr. behandlingen af ufrivilligt skolefravær.