Belastningsreaktioner udvikles, når du i gennem alt for lang tid har været i en situation, som har været for meget for dig – og har haft strategier, som ikke har været hensigtsmæssige for dig. Belastningsreaktioner kan komme til udtryk som eks. stress, angst eller depression.
Behandlingen i mod belastningsreaktioner og mistrivsel hos Sanne Grothe er dybt fagligt funderet – og du vil blive mødt med støtte, indsigt og forståelse. Igennem vores arbejde vil du blive mere opmærksomme på:
- Hvad belastningen handler om i din unikke situation
- Hvordan du kan arbejde med din situation
- Hvordan du kan vende tilbage en hverdag, hvor du trives
Hos Sanne Grothe tilbyder vi individuelt tilpassede forløb, der tager udgangspunkt i netop din situation med belastning. Du vil møde en systematik og viden, som giver nyt håb.
Generelt om belastningsreaktioner
Som psykoterapeut ser jeg på belastningsreaktioner som sunde reaktioner på en usund situation. Belastningen udvikles gennem en ubalance i samarbejdet mellem forskellige hjernecentre, kroppen og følelserne. Denne balance kan forårsages af forskellige psykologiske belastninger som for eksempel problemer i parforholdet, en fyring, alvorlig sygdom, eller hvis vi gennem længere tid er meget stressede. Det kan være, hvis det er vanskeligt at stå ved egne behov og grænser.
Diagnoser som opmærksomhedsforstyrrelser og autisme kan meget ofte gå hånd i hånd med belastningsreaktioner, hvor vi vil arbejde med at skabe en bedre balance i forhold til egne ressourcer og udfordringer.
Også svære belastninger i barndommen, kan spille ind, og vi kan have lært forskellige former for overlevelsesstrategier, som på et tidspunkt ikke kan bære mere.
Samtaleterapi er dokumenteret virksomt i behandlingen af belastningsreaktioner. At have et sted, hvor det er muligt at åbne sig, arbejde med alt det svære og få ro og overblik i samspillet med en professionel terapeut. En ny bevidsthed.
I min praksis i Lyngby arbejder jeg sammen med dig på forskellige niveauer.
Jeg arbejder med samtalen, hvor vi sammen undersøger symptomer og taler om alt det svære, så det får en retning. Herigennem opnår du en opmærksomhed på det, der er i ubalance og igennem konkrete værkstøjer får du perspektiv på at ændre på det, der ikke fungerer.
Jeg arbejder med nervesystemet, så der kommer bedre balance i mellem krop og hoved. Det er blandt andet med korte mindfulness-øvelser, men også små behagelige kropslige øvelser, der regulerer og giver mere ro.
Jeg arbejder også med psyko-edukation, hvor jeg fortæller om vigtig teori i forhold til, hvordan vi fungerer som mennesker i vores hjerne og krop, om belastning og behandling – som kan give en dybere forståelse af, hvad der er på spil.
Dette er alt sammen med til, at du kan finde fodfæste igen – og komme klogere og mere balanceret ud på den anden side af psykisk belastning.
Psykiske symptomer kan være:
- Tab af selvkontrol
- Nedsat overskud og livsglæde
- Isolation – du trækker dig væk
- Grådlabil
- Søvnproblemer
- Koncentrations- og hukommelsesbesvær
- Tankemylder
- Irritabilitet
- Tristhed
- Uro/rastløshed
- Uoverkommelighed
- Dårligt selvværd.
Fysiske symptomer kan være:
- Hjertebanken
- Trykken for brystet
- Ondt i maven
- Træthed
- Vejrtrækningsproblemer
- Svimmelhed
- Hovedpine
- Somatiske smerter
- Vægttab-eller øgning
- Problemer med fordøjelsen
- Sensoriske udfordringer
- Øgede infektioner og sygdomsbillede
TEORETISK GRUNDLAG:
Det teoretiske udgangspunkt for arbejdet med belastningsreaktioner tager sit afsæt i teoretiske retninger, hvor vi arbejder med målrettede behandlings- og interventionstiltag, som skaber restitution, udvikling og mestring af egen livssituation.
Systemisk tænkning
Systemisk tænkning fokuserer på forståelsen af dig i relation til dig selv og i relation til dine omgivelser. Med udgangspunkt i den systemiske tænkning sættes der fokus på relationer, mønstre og sammenhænge i familiesystemet, samfund, skole/arbejde, fritid og venner
- I den systemiske tænkning arbejder vi alle ud fra en helhedsorienteret forståelse, som betyder, det aldrig er det enkelte individs ansvar alene at udvise resilient adfærd.
- I arbejdet sammen med dig forpligter vi os hos Sanne Grothe til at samtale på en måde, der åbner nye muligheder og skaber ny udvikling for dig og dine relationer.
Neuroaffektiv udviklingspsykologi
Neuroaffektiv udviklingspsykologi danner bro mellem den nyeste hjerneforskning, tilknytningsteori og udviklingspsykologien.
Det betyder, vi er optagede af tilknytningsrelationers betydning for din følelsesmæssige og adfærdsmæssige udvikling. Vi ser tilknytningsrelationer som et bredt begreb, og fokuserer på alle de tilknytningsmæssige ståsteder, du møder i f.eks familien, arbejdet/skolen, med venner mm.
Den neuroaffektive tilgang arbejder ud fra en viden om, at hjernen er tredelt i det autonome system (kropssansningerne), det limbiske system (følelserne) og det kognitive system (tænkningen). Ved at arbejde med alle disse systemer i en følelsesmæssig afstemt proces, hvor ”mødeøjeblikke” er det bærende element, vil der ske en integration af disse, samt en udvidelse af de neurale netværk i hjernen.
- I forløb med belastning er det helt grundlæggende at arbejde målrettet på reparation af tilknytningsrelationer samt styrke affektregulering og restitutionsprocesser.
Kognitiv psykologi
- I den kognitive tilgang fokuseres der på, hvordan tænkning påvirker og hænger sammen med følelser, handlinger og kropsreaktioner.
I forhold til forløbene med overbelastning arbejder vi på at ændre uhensigtsmæssige tankemønstre hen imod alternative tankemønstre. Et grundlæggende princip er at søge at forandre tænkningen, så den bliver mindre begrænsende, selvundertrykkende, angstfremkaldende og mere selvunderstøttende, nuanceret og mentaliserende.
- Den kognitive tilgang giver en mere systematiseret og konkret indgang til arbejdet med egen proces, hvor vi er karavaneførere og inddrager værktøjer som understøttende faktorer i udviklingsprocessen.
Sanne Grothe
Psykoterapeut MPF og specialist i belastningsreaktioner: angst, stress og depression
Spørgsmål?
Så hjælper jeg gerne.
Du er velkommen til at kontakte mig, hvis du har spørgsmål vedr. behandlingen af belastningsreaktioner.